Origami és a tanulási képességek

A japánból származó origami a papírhajtogatás tudománya. Az utóbbi években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvednek a papírból hajtogatott figurák. Kevesen tudják viszont, hogy az origami amellett, hogy szórakoztat, igen komoly hatást gyakorol számtalan képességünkre.

Minél előbb, már óvodáskorban ajánlott elkezdeni az egyszerűbb formák hajtogatását, mert a kéz és ujjak finommozgására jó hatással van a hajtogatás. A gyermek kezének ügyessége nagyban befolyásolja az írás tanulását, így az annál könnyebben fog menni, minél ügyesebbek az ujjak. Szintén megkönnyítik az írástanulást, ha a gyermek tisztában van a fel-le, jobbra-balra irányokkal. A hajtogatás ebben is hatékony segítséget nyújt.

Az origami mindezek mellett fejleszti a szem-kéz koordinációt, a figyelem összpontosítását, a formafelfogás képességét, és a rész- egész kapcsolatának felismerését is. Jó hatással van továbbá a tér és forma összefüggéseinek játékos felfedezésére, az analizáló – szintetizáló képességekre, miközben pontosságra, precizitásra tanítja a gyerekeket. A nehezebb formák meghajtogatásához türelemre és kitartásra van szükség, sőt időnként a kudarcot is el kell viselni, felül kell emelkedni rajta, hogy egy újbóli nekifutással a papírlapból egy gyönyörű háromdimenziós forma keljen életre.

Minél többet hajtogatunk, annál magasabb szintre kerülnek a fentebb felsorolt képességek, amelyek a tanulási nehézségek leküzdésében kiemelten fontosak.

“minek puska?”